Tips voor het kiezen van kindvriendelijke gordijnen
/
/
Tips voor het kiezen van kindvriendelijke gordijnen

Tips voor het kiezen van kindvriendelijke gordijnen

Een kinderkamer is een plek waar creativiteit en speelsheid centraal staan. Bij het kiezen van gordijnen voor de kinderkamer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende tips en overwegingen. In dit artikel zetten we alles op een rijtje om je te inspireren bij het vinden van unieke en originele gordijnen die perfect passen bij het karakter van je zoon of dochter.

Kies patronen die aansluiten bij de smaak van je kind

Elk kind heeft zijn of haar eigen smaak en voorkeuren. Het is daarom belangrijk om je kinderen te betrekken bij het kiezen van de juiste gordijnen. Ga samen op zoek naar patronen die aansluiten bij hun interesses en voorkeuren. Misschien droomt je dochter van een sprookjesachtige kamer, terwijl je zoon gek is op auto’s of piraten. Door samen op zoek te gaan naar het favoriete patroon van je kinderen, creëer je een kamer waar ze zich echt thuis voelen. Je kunt kant-en-klare gordijnen kopen of gordijnen op maat laten maken in de stof van jouw keuze.

Tips voor kindvriendelijke gordijnen

Bij het kiezen van gordijnen voor de kinderkamer is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en functionaliteit ervan. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de gordijnen kindvriendelijk zijn:

  1. Vermijd lange, slepende gordijnen die ongelukken kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor gordijnen die veilig zijn voor kinderen.
  2. Maak gebruik van een velcrosysteem om de gordijnen stevig op hun plaats te houden. Dit voorkomt dat kinderen de gordijnroede uit de muur trekken en eventuele schade veroorzaken.
  3. Kies voor gordijnen die in de wasmachine kunnen worden gewassen. Dit is vooral handig in een kinderkamer, waar knutselactiviteiten en spelletjes vaak plaatsvinden. Als alternatief kun je ook gordijnen kiezen die gemaakt zijn van afwasbaar materiaal, zoals aluminium.
  4. Let op de montagehoogte van de gordijnen. Meet de afstand tussen de vloer en het punt waar de gordijnen worden bevestigd om ervoor te zorgen dat ze buiten het bereik van kinderen zijn.
  5. Zorg ervoor dat de koorden en kettingen van de gordijnen buiten bereik van kinderen worden gehouden. Knopen de koorden niet aan elkaar, omdat dit een verstikkingsgevaar kan vormen.
  6. Overweeg het gebruik van een koordkikker of andere kettingbeveiliging om te voorkomen dat kinderen bij de koordjes kunnen komen.
  7. Plaats het ledikant of wiegje niet te dicht bij de koordjes of kettingen van de gordijnen om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  8. Kies voor kindvriendelijke bedieningssystemen, zoals koordloze alternatieven of elektrische systemen.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat de gordijnen in de kinderkamer niet alleen mooi en speels zijn, maar ook veilig en functioneel.

Het creëren van een veilige omgeving voor je kind is van het grootste belang. Dit geldt ook voor de keuze van raambekleding in de kinderkamer. Helaas wordt het belang van kindveilige raambekleding vaak over het hoofd gezien, met potentieel gevaarlijke situaties tot gevolg. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je kindveilige raambekleding kiest, zodat je kind veilig kan spelen en slapen in de kinderkamer.

Bewustzijn van risico’s

Het is belangrijk dat ouders en gebruikers zich bewust zijn van de potentiële risico’s van loshangende koorden, banden, kettingen en draden voor jonge kinderen. Verwurging en verstikking door raamdecoratie zijn helaas bekende gevaren. Het is daarom essentieel om bij het kiezen van raambekleding rekening te houden met de veiligheid van je kind.

Montagehoogte meten

Om de juiste montagehoogte te bepalen, meet je de afstand tussen de vloer en het punt waar de raambekleding aan de muur of het plafond wordt bevestigd. Deze maat in centimeters is de montagehoogte. Houd bij het kiezen van de montagehoogte rekening met de veiligheidsvoorschriften. De standaard bedieningslengte voor de meeste raambekledingen met koord- of kettingbediening mag bijvoorbeeld maximaal 100 cm zijn om risico’s bij jonge kinderen te beperken. Als de lengte van een product meer dan 250 cm is, moet de bedieningsketting minder dan of gelijk zijn aan de producthoogte (150 cm). Zorg ervoor dat de bedieningsketting minimaal 150 cm boven de vloer hangt.

Koorden en kettingen

Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van trekkoorden, banden en verbindingskoorden waarmee het product bediend wordt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de koorden buiten bereik van jonge kinderen te houden en de koorden niet aan elkaar te knopen, wat een lus kan vormen.

Koordkikker

Een koordkikker of andere kettingbeveiliging kan ervoor zorgen dat kinderen niet bij de koordjes, touwtjes en kettinkjes kunnen komen. Bij het bestellen van raambekleding wordt vaak een kettingbeveiliging meegeleverd. Hiermee kan de bediening van de raambekleding worden opgehangen, zodat er niet aan het koord of de ketting kan worden getrokken.

Inrichting van de kamer

Naast het kiezen van kindveilige raambekleding is het ook belangrijk om de inrichting van de kamer veilig te maken. Plaats bijvoorbeeld het ledikant of wiegje niet te dicht bij de koordjes of kettingen van de raambekleding. Bij het bestellen van nieuwe raambekleding kun je ook de bedieningszijde kiezen, zodat je kunt zorgen voor een veilige positie van de bedieningskoorden.

Het is ook goed om te weten dat fabrikanten zich bewust zijn van het belang van kindveilige raambekleding. Europese regelgeving vereist bijvoorbeeld dat de montagehoogte minimaal 1,70 meter moet zijn en dat het einde van de bediening minimaal 1,5 meter boven de grond moet hangen. Fabrikanten voldoen aan deze veiligheidsvoorschriften en ontwikkelen voortdurend nieuwe kindvriendelijke producten en opties om het risico op ongevallen te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn koordloze alternatieven, elektrische bediening en andere innovatieve oplossingen.

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw huis en situatie. Of je nu kiest voor koordloze alternatieven, elektrische systemen of andere kindvriendelijke opties, zorg ervoor dat je de veiligheid van je kind altijd vooropstelt.

Van kleurrijke patronen tot veilige bedieningssystemen, er zijn talloze mogelijkheden om de kinderkamer zowel leuk als veilig te maken. Laat je inspireren door de vele kleuren en patronen die perfect zijn voor speelkamers en slaapkamers van kleine kinderen.

rolgordijn kinderkamer

Share this post

There are no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.